Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Hoorspel Zoutloos

nieuws   -  

Radi'O Zoutloos in Torhout
Radi'O Zoutloos is een luisterverhaal van het theatergezelschap Studio Orka over het wel en wee in een woonzorgcentrum met een topcast (zie onder). Het is gebaseerd op de voorstelling Zoutloos, een prachtige locatievoorstelling die eerder al toerde in de woonzorgcentra in Vlaanderen.

Cultuurcentrum de Brouckere in Torhout biedt dit ontroerende én hilarische luisterspel aan en werkt hiervoor samen met diverse partners in de stad.

Opzet
Studio Orka maakte in samenwerking met CC De Grote Post in Oostende dit luisterspel in coronatijd, waarin onder meer live cultuurbeleving niet kan.
Ze willen een 'samenluisterbeleving' maken als in de traditie van 'Het Koekoeksnest' op Radio 2 vroeger. Veel mensen kennen het nog van samen aan de radio gekluisterd te zitten voor een luisterverhaal.

Studio Orka werkt voor een breed publiek. Het luisterverhaal is toegankelijk voor jong en oud: kinderen vanaf 7 jaar, volwassenen en een ouder publiek. Dit werken tussen en over generaties heen is erg belangrijk voor hen. Het luisterverhaal bevat verschillende 'lagen' die de doelgroep van de kinderen, de ouderen en de volwassenen verschillend aanspreken.

Daarom willen we het aanbieden via Radio Kompas als lokale radio, voor een breed publiek én een aantal specifieke groepen, zoals de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Torhout (waarmee Radio Kompas eerder al samenwerkte in deze coronapandemie door verzoeknummers van de bewoners te spelen), de huizen van Tordale én ook het AZ Delta campus Torhout doet mee.

Lieselotte Denolf, schepen van cultuur: 'Het is fijn dit in coronatijd te kunnen aanbieden, nu live cultuur niet kan. Bijzonder is ook dat we het verwerven in de stad Torhout via een heel divers aantal partnerschappen waardoor we ook 'minder evidente' groepen kunnen bereiken. Ik denk aan bewoners van het woonzorgcentrum, het ziekenhuis AZ Delta, mensen met een beperking in Tordale. Zij kregen het extra hard te verduren in COVID-tijd en het is fijn dat we hen met cultuur dit lichtpuntje kunnen aanreiken'.


Het verhaal
Wie herinnert zich nog de chain reaction van Zoutloos? Het memorabele moment in de voorstelling wanneer Palmira met haar magische krachten een pingpongballetje aan het rollen brengt en alle voorwerpen van de overleden rusthuisbewoners tot leven komen. Pure magie, zalf voor de
ziel. Zoutloos ging in 2014 in Oostende in première, en toerde vervolgens langs tientallen woonzorgcentra in Vlaanderen en Nederland. Door corona kan de voorstelling nu niet toeren, maar geen nood. Studio ORKA vertaalde de voorstelling naar het ontroerend en hilarisch
luisterspel, Radi'O Zoutloos.

Zes afleveringen lang volg je het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een
rusthuis. Radi’O Zoutloos ging 28 februari in première in Oostende. Na 21 maart, de Dag van de Zorg, wordt het aangeboden aan de Vlaamse cultuurcentra, en dus ook in Torhout.

Praktisch
Na montage zijn het 6 afleveringen geworden van circa 15’
 
In de week kan je samen luisteren op Radio Kompas, telkens om 14.15u op dinsdag en donderdag, vanaf 23 maart en dit gedurende 3 weken
Te beluisteren op 105.8 FM of radiokompas.eu
Ook in het WZC, Tordale en AZ Delta luisteren ze mee!

Op zaterdag en zondag bieden we een compilatie van 2 afleveringen aan via onze website www.ccdebrouckere.be

Radi'O Zoutloos op Radio Kompas (105.8 FM of radiokompas.eu):
•    23 maart om 14u15: aflevering 1
•    25 maart om 14u15: aflevering 2
•    30 maart om 14u15: aflevering 3
•    1 april om 14u15: aflevering 4
•    6 april om 14u15: aflevering 5
•    8 april om 14u15: aflevering 6

Radi'O Zoutloos op www.ccdebrouckere.be:
•    27-28 maart: aflevering 1&2
•    3-4 april: aflevering 3&4
•    10-11 april: aflevering 1,2,3,4,5 & 6

Alle info op www.ccdebrouckere.be/radio-zoutloos

 

Credits
VAN/MET: Ilse de Koe, Martine Decroos, Dominique Van Malder, Steven Beersmans, Tania Van der Sanden, Julie Delrue, Philippe Van de Velde, Ineke Nijssen, Simon De Beleyr
INTRO: Joris Hessels & Jozef Claeys OPNAME/MONTAGE/KLANKMONTAGE: Jeff Claeys
ASSISTENTIE AUDIO: Lotte Nijsten, Gillis Van Der Wee AUDIOMIX: Jeff Claeys
MUZIEK: Jeff Caeys, Orchestre International du Vetex
MET DANK AAN: Tom Dupont, Walter Schudel, An De Broeck, Lucas Derycke, Flanders Boys Choir (dirigent: Dieter Van Handenhoven. Zang: Aeneas Aps)
Radi’O Zoutloos is een productie van Studio ORKA in coproductie met De Grote Post, kleinVerhaal en TAZ.
Met steun van de Vlaamse Overheid.
 

Vrijwilligers

Ook jouw talenten zijn welkom! Samen zoeken we naar het vrijwilligen dat aansluit bij jouw interesses. Neem nu vrijblijvend contact op.

conquered by | © 2022